már
9

Apa és fia sétálnak az erdőben. Hirtelen a fiú megbotlik, és éles fájdalmat érezve felkiált:
- Áúúúúúúúúúúúúúú.

Meglepetésére hangot hall az erdő gyomrából:
- Áúúúúúúúúúúúúúúúú...!

Kíváncsiságtól fűtve a hang irányába kiált:
- Ki vagy te?

...de az egyetlen válasz ami érkezik:
- Ki vagy te?

Méregbe gurul a fiú és ezt kiáltja:
- Gyáva vagy!

...és a hang visszaszól:
- Gyáva vagy!

A fiú ránéz az Apjára és megkérdezi,
- Apa mi folyik itt?

Fiam - válaszolta az Apja. Figyelj csak! - majd elkiáltja magát:
- Csodállak!

...a hang felel:
- Csodállak!

Az Apja azt kiáltja:
- Csodálatos vagy!

...a hang pedig válaszol:
- Csodálatos vagy!

Majd az Apja elmagyarázza:
- Az emberek ezt VISSZHANGNAK nevezik, pedig ez valójában maga az ÉLET! Az élet mindig azt adja vissza neked, amit te másoknak nyújtasz. Az élet tükröt tart cselekedeteidnek. Ha több szeretetre vágysz, adj több szeretetet! Ha megértésre vágysz, te is érts meg és tisztelj másokat! Ha azt akarod, hogy az emberek türelmesek és tisztelettudóak legyenek veled szemben, te is légy türelmes és mutass tiszteletet! A természet eme törvénye életünk minden területére érvényes. Az élet mindig azt adja vissza neked, amit te másoknak nyújtasz. Az élet nem véletlenek sorozata, hanem tetteidet tükrözi.


Szép gondolat. Tényleg van ilyen természeti törvény?

Természeti törvények alatt eredetileg fizikai törvényeket szokás érteni, amik részecskék, erőterek és hasonló dolgok viselkedését írják le, nem foglalkoznak az emberi viselkedéssel. A "természeti törvény" kifejezést legfeljebb hasonlatként lehetne használni, vagy ha a szokásostól egészen eltérő jelentést tulajdonítunk neki.

Na jó, de ettől még lehet univerzális törvény.

Az emberek és a társadalom működése összetett dolog, kicsi a valószínűsége, hogy univerzális törvényekkel lehetne előrejelezni a viselkedésüket. Ha körülnézünk, könnyen láthatjuk is, hogy a világ nem e törvény alapján működik, az élet nem mindig azt adja vissza neked, amit másoknak nyújtasz. A kedvességüktől függetlenül lesznek például rákosak az emberek, és az éhes oroszlán sem lesz puszipajtásunk, csak mert tárt karokkal közeledünk felé.

Dehát nem lenne jó, ha mindenki eszerint viselkedne?

Hogy ki mit tart jónak és rossznak, az szubjektív megítélés kérdése, azt azonban tudjuk, hogy ez a viselkedés nem lenne stabil, fenntartható stratégia. Például minél jobban megbíznak az emberek egymásban, annál kisebb az esélye annak, hogy a csalók lelepleződnek, így annál jobban megéri csalónak lenni. Vagy minél inkább szeret mindenki mindenkit, annál több erőforráshoz juthat az, aki csak kihasználja mások szeretetét, de nem viszonozza azt. Ha tehát mindenki így viselkedne, akkor az, aki mégsem követi ezeket a szabályokat, sikeresebb lenne náluk. Amint megjelenne az együtt nem működő viselkedés, a sikeressége miatt terjedni kezdene. Ez azt is jelenti, hogy azok is sikeresebbek lesznek, akik nem feltétel nélkül bíznak másokban, vagy szeretnek másokat, hanem a többiek viselkedése és más tényezők alapján döntenek erről.

Nem minden a sikerről szól...

Akik több erőforráshoz fértek hozzá, hosszú távon jobban tudták terjeszteni a génjeiket, ezért mi mind csalók, és csalás-felismerők utódai vagyunk. Ez határozza meg jelenkori viselkedésünket is.

Akkor mindenki lopjon, csaljon, hazudjon?

Ez sem lenne kifizetődő stratégia, mivel lehetetlenné tenné az együttműködést. Azok, akik hajlandóak együttműködni, összességében nagyobb sikereket érhetnek el, mint akik mindennel csak egyedül próbálkoznak.

Akkor mi a megoldás?

A megoldást évmilliókon keresztül tökéletesítette az evolúció, így jött létre az emberi természet. Ezt befolyásolja még, hogy a modern társadalmunkban más kihívásokkal kell szembenéznünk, mint őseinknek, ezért olyan szabályokat és büntetéseket találtunk ki, amik megpróbálják a viselkedésünket együttműködőbb mederbe terelni.

Nézd, én megtapasztaltam, hogy a tanmese tanácsa működik...

Való igaz, ha bunkó vagy, kisebb az esélye, hogy kedves lesz veled valaki, mint ha te is az vagy vele. Vagy ha barátságos vagy, nagyobb eséllyel lesznek új barátaid. Ezek létező és érthető jelenségek, ebből azonban nem következik, hogy ez egy univerzális törvény lenne, ami mindent meghatároz. Ha például sok pénzed van, nagy valószínűséggel inkább lesznek barátságosak és tisztelettudóak veled mások, mint ha hajléktalan lennél, függetlenül attól, hogy melyikőtök a barátságosabb vagy tisztelettudóbb. Az élet nem mindig tükrözi a viselkedésedet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcsessegelemzo.blog.hu/api/trackback/id/tr644299107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása